Zakažite termin pregleda

Hvala! Vaš upit je poslat, očekujte ubrzo odgovor!
Oops! Došlo je do greške, provjerite upisane podatke!

Laboratorijske pretrage

Laboratorijske pretrage

Laboratorijske pretrage su često ključne za uspostavljanje dijagnoze, kao i adekvatnog plana liječenja. Stoga je potrebno da kao pacijent budete upoznati kako se pri premiti za neke laboratorijske pretrage, kako bi Vaš nalaz bio ispravan:
  • a) Opća priprema

Prije vađenja uzorka krvi morate biti 8 do 10 sati natašte (ne smijete jesti, ali voda se smije piti). Dan prije odlaska u laboratorij potrebno je izbjegavati jači tjelesni napor i uzimanje alkohola.

  • b) Određivanje masti u krvi

Morate biti 12 sati natašte, a 24 sata prije vađenja krvi dobro je jesti laganu i nemasnu hranu.

  • c) Određivanje željeza u krvi

Potrebno je izbjegavati sve lijekove 48 sati prije uzimanja uzorka (osim onih koje je liječnik odredio kao obavezne). 24 do 48 sati prije odlaska u laboratorij ne piti sokove obogaćene vitaminima i kupinovo vino.

  • d) Uzimanje uzorka stolice

Sakupljanje stolice za test skrivene krvi u stolici (okultna krv u stolici). Sakupljaju se uzorci tri uzastopne stolice. Test treba odgoditi ako imate proljev, menstruaciju, krvarenje iz hemoroida ili iz urinarnog trakta.

  • e) Uzorkovanje urina

Preporučeno je da se 4-8 sati prije sakupljanja uzorka ne mokri. Mokraću treba sakupiti u čistu, sterilnu i suhu posudu široka grla. Nakon jutarnje toalete spolovila, a prije drugih aktivnosti, prvi se mlaz jutarnje mokraće izmokri u WC, a srednji prikupi u čistu posudu. Ženama se ne preporučuje analiza mokraće neposredno prije, za vrijeme i neposredno poslije menstruacije.

  • f) Sakupljanje 24-satne mokraće

Sakupljanje mokraće započinje drugom jutarnjom mokraćom, pošto se prva izmokri u WC. Tokom cijelog dana i noći se mokri u posudu, a sljedećeg jutra se još doda i prva jutarnja mokraća.