Zakažite termin pregleda

Hvala! Vaš upit je poslat, očekujte ubrzo odgovor!
Oops! Došlo je do greške, provjerite upisane podatke!

KOLIKO SE PAROVA U BIH SUSREĆE SA NEPLODNOŠĆU?

KOLIKO SE PAROVA U BIH SUSREĆE SA NEPLODNOŠĆU? DR. IBRIŠIMOVIĆ

Dok svakodnevno svjedočimo odlasku mladih ljekara u potrazi za srećom pod inostranim nebom, prof. dr. Mirza Ibrišimović odlučio je svoju karijeru graditi u Bosni i Hercegovini.

Naime, dr. Ibrišimović je inače profesor na Sarajevo School of Science and Technology, te ima mnoštvo naučnih radova i dostignuća. Jedan je od rijetkih doktora u BiH koji se bave muškom neplodnošću.

Što se tiče liječenja muške neplodnosti, rekao nam je da je njegov pristup sa molekularno-genetičkog apsketa drugačiji, te da je sve više potreba da se s njim upoznaju ponajprije specijalisti ginekologije, urolozi, kao i svi koji se bave humanom reprodukcijom, zbog povećanog broja pacijenata.

  • Već dugi niz godina, nakon iskustva u poslu embriologa, sam se nastavio baviti i genetskim savjetovanjem parova koji se bore sa problemom neplodnosti. Tu se sve više pojavljuje potreba za određenim dijagnostičkim analizama kada je muški partner u pitanju i koje ja trenutno jedini u Bosni i Hercegovini radim na način da pomažem pacijentu da dođe do tačne dijagnoze, a tek onda je moguće davati preporuku za liječenje, a koju isto često ne mogu nigdje drugo dobiti zbog neinformisanosti specijalista medicine koji dolaze u dodir sa ovom osjetljivom grupom pacijenata. Nedostatak znanja, neinformisanost pacijenata, te sve veći porast problema muške neplodnosti, i dalje me motivišu da se nastavim baviti ovom problematikom i da pokrećem studije koje bi kroz naučnoistraživački rad dale odgovore zašto generalno imamo porast muške neplodnosti, ne samo u našoj zemlji, već globalno – rekao je prof. dr. Ibrišimović.

Tačni podaci o procentu muške neplodnosti u BiH ne postoje. Međutim, vjeruje se da se 20 posto parova u našoj zemlji bori s ovim problemom. Kako govori prof. dr. Ibrišimović, podjednako je uzrok tome i muška i ženska neplodnost. Dodaje da su česti slučajevu da oba partnera imaju određeni problem, te to još više otežava njihov put do roditeljstva.

  • Ono što mogu reći iz mog iskustva je da je tek trideseti ili četrdeseti pacijent sa normalnim nalazom spermiograma, a ponajviše je zastupljena dijagnoza oligoasthenozoospermije, što znači značajno smanjen ukupan broj, koncentracija i pokretljivost spermatozoida. Mislim da smo prilično prevazišli to nešto “balkansko” u nama da se muškarci ustručavaju od ove vrste pregleda i analiza, ono što je zapravo problem je da su isfrustrirani neznanjem kome da se obrate i preplašeni kada dobiju rezultat spermiograma koji im nerijetko niko ne želi ili ne zna očitati, a ako nije uredan na tome se sve završava bez da se upute na dalje pretrage. Pacijenti koji mi se javljaju su izuzetno zahvalni kada ih upoznam da postoji mnogo toga što dijagnostički još mogu uraditi i kada im dam informacije o novim metodama liječenja, a koje su vrlo uspješne – ističe prof. dr. Ibrišimović.

Otkrio nam je i koji su najčešći uzroci neplodnosti, te kako vršiti prevenciju iste.

  • Uzroci neplodnosti mogu biti višestruki. To mogu biti vanjski faktori, ali i kao posljedica neke primarne bolesti. Ono što je nesporno je da su zagađenje naše životne sredine, konstantna izloženost mentalnom stresu, neadekvatan stil života, kao i nepostojanje ranog skrininga, jedan od vodećih uzroka, ali još uvijek mi nemamo dovoljno rezultata sprovedenih istraživanja, da ne kažem nikakvih, jer ova problematika je i sa naučnog aspekta zapostavljena kada je naša zemlja u pitanju, a što je još jedna stvar koju nastojim promijeniti. Neophodno je uraditi skrining mladih muškaraca u dobi već nakon 18. godine života kao i djevojaka, dizati svijest o potrebi redovne kontrole i brige za reproduktivno zdravlje – govori prof. dr. Ibrišimović za Hayat.ba.

Sa timom specijalista koji radi u novootvorenoj poliklinici kod Brčkog, te novim metodama liječenja na bazi aktiviranja matičnih ćelija, kaže da mogu liječiti mnoge dijagnoze muškog steriliteta i pokrenuti spermatogenezu koja je iz nekog razloga stala ili je značajno narušena.

  • Vrlo sam sretan da je počela sa radom naša poliklinika kod Brčkog, “PZU Vaša Poliklinika-Dr. Ibrišimović”, kao prvi regenerativni centar ovakvog tipa u našoj zemlji, gdje pored liječenja osteoartritisa, uključujući probleme zglobova i mišića kod autoimunih oboljenja, različitih oboljenja  kože i drugo, također ćemo se baviti i problemom steriliteta. U sklopu poliklinike ja se pored Sarajeva i u Brčkom nastavljam baviti sa genetski savjetovanjem parova sa problemom steriliteta. Od značajne sam im pomoći da im objasnim i metode biomedicinski potpomognute oplodnje i dam informacije gdje određene procedure u našoj zemlji mogu uraditi, a koje su nažalost moguće samo negdje u inostranstvu – rekao je prof. dr. Ibrišimović.

Jedna od njegovih najvećih želja jeste da uspostavi što bolje kontakte sa medicinskim stručnjacima u BiH, da rade zajedno, a za dobrobit pacijenata, te da pomognu u što većem broju. Smatra da je to jedino ispravo.

  • Moj plan je uspostaviti nove i ojačati postojeće veze saradnje sa različitim udruženjima, računajući i udruženja parova koji se bore sa sterilitetom, kako bi bili upoznati o najnovijim metodama dijagnostike koje radim, kao i metodama liječenja kao što su aktiviranje matičnih ćelija, u kojoj leži budućnost za liječenje mnogih oboljenja, uključujući i sterilitet, i da zajedno radimo na tome da nam zdravstveni fondovi daju podrškua. Također, plan i želja mi je da promovišem personalizirani pristup pacijentu, jer iako postoji ista dijagnoza, ona se od pacijenta do pacijenta mora posmatrati kao izdvojena, a terapija prilagođavati individualno prema svakom pacijentu – otkriva prof. dr. Ibrišimović za Hayat.ba.

Preuzeto sa hayat.ba